Pestki z dyni - właściwości i przepis na sałatkę

Napisane przez | 15:12 Zostaw komentarz



Czasami warto postarać się o to, żeby zwykła sałatka nabrała nieco innego smaku niż zawsze. Dziś trochę nowy charakter  dodały jej pestki z dyni.

Sałatka - przepis

Sami dobrze wiecie o tym, że jeżeli chodzi o sałatki, to można kombinować na wiele sposobów. Wielokrotnie powtarzałem również, że moimi ulubionymi produktami są:

  • rukola
  • ser pleśniowy
  • pomidory koktaljlowe

I czasami warto bazować na podstawowych produktach, dodając coś nowego. Tym razem padło na pestki dyni. Sałatkę przyprawiłem po prostu solą i pieprzem.



Pestki z dyni - właściwości



Jeżeli chodzi o samą dynię, to zawiera ona witaminy B, B1, B2, a oprócz tego znajdzie się tam miejsce dla witaminy C. Jeżeli chodzi natomiast o same pestki, zawierają olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. W związku z tym same w sobie polecane są osobom z miażdżycą i wysokim cholesterolem. 


Można by wyciągać mnóstwo plusów, które mają wpływ na samo zdrowie. Nie zmienia to również faktu, że pestki dyni mają dość ciekawy smak. Przy połączeniu z pomidorami, rukolą i serem pleśniowym stały się taką "wisienką" na torcie, która niewątpliwie mi zasmakowała.

Starajcie szukać się nowych smaków w najprostszych daniach. Chociażby w sałatkach. Urozmaicona dieta pozwoli Wam mieć więcej energii i uśmiechu w ciągu dnia, no i oczywiście nocy.



Student też potrafi gotować
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: