Julisz Cezar pękałby z dumy. Pyszna sałatka, którą zrobisz w mig

Napisane przez | 17:21 Zostaw komentarz

Sałatka cezar to też pewnego rodzaju klasyka. Świetnie sprawdza się na przyjęciach, ale też jako lekki obiad, który zadowoli najbardziej wymagającego francuskiego pieska.

SKŁADNIKI:

SOS:
- jogurt grecki 150 g,
- dwie łyżki majonezu,
- łyżka musztardy,
- dwa ząbki czosnku,
- sól oraz pieprz.

SAŁATKA:
- sałata rzymska,
- mieszanka sałat,
- pomidorki koktajlowe,
- kiełki brokuła,
- czerwona cebula,
- pierś z kurczaka,
- ser grana padano,
- szynka parmeńska lub boczek.

DODATKI:
- pieczywo,
- ćwiartka cytryny.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pokrój kurczaka w kosteczkę, posól, popieprz oraz usmaż.
2. Następnie włóż do miski mieszankę sałat, pokrojone pomidory oraz cebulę.
3. Dodatkowo zetrzyj odrobinę sera.
4. Posól oraz popierz.
5. Gotowe mięso (kurczak) dodaj do miski ze składnikami na sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszaj!
6. SOS: jogurt grecki, majonez, musztarda, sól, pieprz, czosnek - wszystkie składniki powinny wylądować w jednym naczyniu. Drugim i ostatnim etapem przygotowania sosu jest mieszanie. Toteż uczyń!
8. Na samym końcu podsmaż szynkę parmeńską/boczek.

JAK PODAWAĆ?
1. Na samym dnie połóż duży liść sałaty rzymskiej.
2. Następnie nałóż składniki przygotowane w misce.
3. Później zetrzyj ser i połóż przysmażony chips z boczku/szynki.
4. Na samym końcu dodaj bazylię, kolendrę, kiełki brokuła oraz skrop cytryną.
5. Jedz ze świeżym pieczywem i solidną łyżką sosu. 

Smacznego!
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: