Szakszuka, czyli błyskawiczny sposób na jajka w sosie pomidorowym

Napisane przez | 19:20 Zostaw komentarz


Nazwałem to szakszuką, bo rzeczywiście przepis jest zbliżony do tego oryginalnego. Wprowadziłem jednak kilka zmian. Coby przyspieszyć proces przygotowania śniadania.

SKŁADNIKI:
- 4 pomidory koktajlowe,
- połówka cebuli,
- ząbek czosnku,
- passata,
- szczypior,
- dwa jajka,
- sól, pieprz, słodka papryka wędzona.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pokrój cebulę i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
2. Do zeszklonej cebuli dodaj kilka pokrojonych pomidorów.
3. Później dodaj duże łyżki passaty i wszystko wymieszaj.
4. Następnie wsyp przyprawy (czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę wędzoną).
5.  Zrób miejsca na dwa jajka i wbij je.
6. Smaż dalej pod przykryciem do momentu aż białko i żółtko się zetną lub włóż do rozgrzanego piekarnika.
7. Na koniec sypnij szczypiorem i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Smacznego.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: