Placki ziemniaczane z tzatziki i wędzonym łososiem

Napisane przez | 18:51 Zostaw komentarz

 
Długo zbierałem się do tego, żeby spisać ten przepis. O ile nie przepadałem za plackami ziemniaczanymi z cukrem, o tyle z sosem tzatziki, łososiem i koprem pokochałem. Mało zdrowy, ale smaczny pomysł na wyżerkę.
SKŁADNIKI:
TZATZIKI:
- jeden ogórek,
- ząbek czosnku,
- jogurt naturalny duży,
- sól, pieprz.

PLACKI
- 5 ziemniaków,
- pół cebuli,
- sól, pieprz,
- olej,
- 3 łyżki mąki.

- koper,
- wędzony łosoś. 


PRZYGOTOWANIE:
TZATZIKI:
1. Do miski wylej cały jogurt.
2. Następnie obierz i zetrzyj ogórka na grubych oczkach.
3. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku.
4. Wszystko włóż do jednej miski.
5. Przypraw solą i pieprzem na koniec wymieszaj.
PLACKI:
1. Obierz i zetrzyj ziemniaki na grubych oczkach. Chwilę odczekaj, wylej sok, który puściły ziemniaki. Możesz nawet je odrobinę wycisnąć.
2. Do miski z startymi ziemniakami dodaj pokrojoną cebulę, mąkę, łyżkę oleju i jajka.
3. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Rozgrzej patelnię z olejem.
5. Na patelnie nakładaj łyżkę masy i delikatnie rozprowadź. Tak, by placek był cieniutki.
6. Smaż po 4-5 minut z każdej strony.
7. Ze względu na to, że są bardzo tłuste. Wykładaj na ręczniku papierowym.

Podawaj z kleksem tzatziki, świeżym koprem i wędzonym łososiem.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: