Łapcie kolby kukurydzy i zabierajcie się do roboty. Meksykańska zupa jest również dobrym sposobem na rozgrzanie w chłodne i szare dni. Ja osobiście wszamałbym nawet zwykłą, gotowaną kolbę kukurydzy, ale czasami warto zrobić coś bardziej ambitnego... Uznajmy, że zupa meksykańska jest czymś ambitnym.
Składniki
- ziemniak
- 3 kolby kukurydzy
- natka pietruszki
- bulion
- limonka
- oregano
- bazylia
- papryka ostra
- sól i pieprz
- czosnek
- sos sojowy
- oliwa z oliwek
Meksyk w garnku
Meksyk kojarzy mnie się z kompletnym miszmaszem. I taka właśnie jest ta zupa. Jeżeli macie surowe kolby kukurydzy, to musicie je oskubać ostrym nożem. Ziemniaka obierzcie i pokrójcie na drobną kosteczkę.
Na dnie garnka rozgrzejcie olej i wsypcie ziemniaki - chwilę je poduście - maksymalnie 3 minuty. Później dodajcie kukurydzę i ww. przyprawy (oregano, bazylia, czosnek, papryka ostra) - duście około 4 minut. Następnie dodajcie rozpuszczony bulion roślinny i łyżkę sosu sojowego. Kiedy już macie wszystkie składniki w garnku pozostaje dusić wszystko przez 15-20 minut. Zanim zaczniecie blendować - wyciągnijcie kilka ziarenek kukurydzy, żeby przy podaniu posypać wierzch zupy. Doprowadźcie do tego, żeby uzyskać gładką konsystencję.
Zupę podawajcie z ćwiartką limonki i sporą ilości natki pietruszki (może być też kolendra). Autorka przepisu w pierwotnej wersji podawała zupę z awokado.
W skrócie o kukurydzy
Kukurydza to najpopularniejsza roślina, którą uprawia się na całym świecie. Ma około 60 proc. skrobi, dużo błonnika, białko oraz, co najważniejsze, witaminy z grupy: B, D,E,K oraz posiada prowitaminę A, znikoma jest tylko ilość witaminy C. Jest dobrym źródłem składników mineralnych . A są to: potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, jod i selen. Trochę się tego uzbierało...
Macie jakąś ulubioną potrawę z kukurydzą?
pożywne, pyszne i czego chcieć więcej!
OdpowiedzUsuńNiczego - szczęście jest w tej zupie! ;)
UsuńZjadłabym od razu całą michę ;-) Pychota!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie :-) www.make-life-green.blogspot.com
Choć to nie jest moja ulubiona zupa, polecam na jesienne wieczory :)
UsuńRewelacja, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację, mam nadzieję, że to jej spory zastrzyk kulinarny. :)
Usuńja polecam placki kukurydziano-marchewkowe :)) sycące, tanie i smaczne
OdpowiedzUsuńSuper!
Usuń