Meksykańska zupa z kukurydzy i ziemniaka

Napisane przez | 09:05 8 komentarze
Łapcie kolby kukurydzy i zabierajcie się do roboty. Meksykańska zupa jest również dobrym sposobem na rozgrzanie w chłodne i szare dni. Ja osobiście wszamałbym nawet zwykłą, gotowaną kolbę kukurydzy, ale czasami warto zrobić coś bardziej ambitnego... Uznajmy, że zupa meksykańska jest czymś ambitnym.

Składniki
  • ziemniak
  • 3 kolby kukurydzy
  • natka pietruszki
  • bulion
  • limonka
  • oregano
  • bazylia
  • papryka ostra
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek
Meksyk w garnku
Meksyk kojarzy mnie się z kompletnym miszmaszem. I taka właśnie jest ta zupa. Jeżeli macie surowe kolby kukurydzy, to musicie je oskubać ostrym nożem. Ziemniaka obierzcie i pokrójcie na drobną kosteczkę.
Na dnie garnka rozgrzejcie olej i wsypcie ziemniaki - chwilę je poduście - maksymalnie 3 minuty. Później dodajcie kukurydzę i ww. przyprawy (oregano, bazylia, czosnek, papryka ostra) - duście około 4 minut. Następnie dodajcie rozpuszczony bulion roślinny i łyżkę sosu sojowego. Kiedy już macie wszystkie składniki w garnku pozostaje dusić wszystko przez 15-20 minut. Zanim zaczniecie blendować - wyciągnijcie kilka ziarenek kukurydzy, żeby przy podaniu posypać wierzch zupy. Doprowadźcie do tego, żeby uzyskać gładką konsystencję.
Zupę podawajcie z ćwiartką limonki i sporą ilości natki pietruszki (może być też kolendra). Autorka przepisu w pierwotnej wersji podawała zupę z awokado.
W skrócie o kukurydzy
Kukurydza to najpopularniejsza roślina, którą uprawia się na całym świecie. Ma około 60 proc. skrobi, dużo błonnika, białko oraz, co najważniejsze, witaminy z grupy: B, D,E,K oraz posiada prowitaminę A, znikoma jest tylko ilość witaminy C. Jest dobrym źródłem składników mineralnych . A są to: potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, jod i selen. Trochę się tego uzbierało...
Macie jakąś ulubioną potrawę z kukurydzą?

Student też potrafi gotować

Nowszy post Starszy post Strona główna

8 komentarzy:

  1. pożywne, pyszne i czego chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym od razu całą michę ;-) Pychota!

    zapraszam do siebie :-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć to nie jest moja ulubiona zupa, polecam na jesienne wieczory :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki za inspirację, mam nadzieję, że to jej spory zastrzyk kulinarny. :)

      Usuń
  4. ja polecam placki kukurydziano-marchewkowe :)) sycące, tanie i smaczne

    OdpowiedzUsuń