PIEPRZĘ DO RZECZY: Przyprawy, które musisz mieć w kuchni

Napisane przez | 08:18 Zostaw komentarz
Wiecie już, że jedną z podstawowych zasad w kuchni jest próbowanie przygotowywanych potraw. Wszystko to musi się dziać zanim zostaną podane do zjedzenia. Tym razem zdradzę Wam kilka przypraw, które nadadzą Waszym potrawą charakteru. Musicie je poznać i koniecznie wypróbować.

#1 Czubryca czerwona
Przyprawa, która ostatnimi czasy podbiła moje serce. Idealnie pasuje do mięs, bigosu, leczo, wszelkiego rodzaju sosów czy potraw, które są z pomidorów albo papryki. Słyszałem też, że niektórzy dają ją na kanapkę. Czubryca czerwona to mieszanka papryki chili, papryki słodkiej, rozmarynu, pieprzu czarnego, cząbru, czosnku, papryki ostrej, kozieradki oraz soli.
Jeśli lubisz intensywny smak, musisz mieć ją w kuchni.

#2 Królowa bazylia
Nie sposób pominąć królową, choć zdecydowanie wolę jej świeże liście. Myślę, że smak bazylii nigdzie nie zaszkodzi, ale zdecydowanie najbardziej pasuje do spaghetti, sosów pomidorowych, kurczaka czy sałatek. Jak dla mnie jest to podstawa zawartości szafki każdego kucharza amatora.

#3 Zioła prowansalskie
Moja ulubiona mieszanka ziół, które dodają wyjątkowego smaku. Jest to połączenie bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku, estragonu i cząbru. Jeżeli chcielibyście zastosować akurat tę mieszankę, to z pewnością nada się do potraw drobiowych, ryb, dań z grilla czy różnego rodzaju sałatek. Najlepiej sprawdza się w potrawach tłustych - tak mnie się przynajmniej wydaje.

#4 Czosnek granulowany
W tym wypadku zalecam jednak używanie normalnego czosnku, a nie tego granulowanego. Mimo wszystko u mnie w szafce z przyprawami zawsze znajduje się ten granulowany. Jest idealnie stworzony do różnego rodzaju mięs, można nim nacierać pieczone potrawy. Sprawdzi się też w zupach, sałatkach i na najzwyklejszych kanapkach. Uważajcie na ilość, bo może się to źle skończyć.

#5 Papryka wędzona
Moja ulubiona, najukochańsza - uwielbiam! Jeżeli jej nie używaliście w kuchni, to Wasz największy grzech. Czym prędzej musicie wybrać się do sklepu i uzupełnić braki. Możecie jej używać do potraw duszonych, idealnie sprawdzi się z fasolą, ciecierzycą a nawet pieczonymi warzywami (jarmuż, ziemniaki).

#6 Oregano
Przyprawa typowa do potraw włoskich. Nie sposób zapomnieć o niej podczas przygotowania pizzy czy spaghetti. Myślę, iż to na tyle uniwersalna przyprawa, że bez problemu odnajdzie się również w doprawianiu mięs (wieprzowina, wołowina, cielęcina). Używam jej też przy przygotowywaniu bakłażanów oraz cukinii. Dobrze zachowa się z papryką albo pomidorami.
To tylko 6 ulubionych, które przemycam do moich dań. Wśród miliona przypraw powinniście pamiętać również o tymianku, zielu angielskim, liściach laurowych, kurkumie, curry, majeranku, rozmarynie i  oczywiście pieprzu oraz soli. Ciekawy smak ma również pieprz cytrynowy.

Te przyprawy musicie mieć. Jeżeli jakiś z 6 moich ulubionych brakuje Wam w zbiorze, bierzecie portfel i biegniecie do pobliskiego sklepu.

 Student też potrafi gotować.
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: