Sałatka w chlebie - w poszukiwaniu ciekawych alternatyw

Napisane przez | 13:51 1 komentarz


Sytuacja jest prosta. Obudziłem się i chciałem mieć śniadanie nieco inne niż zawsze. Ubrałem dres i wybrałem się do pobliskiego sklepu. Jak zwykle w moim koszyku znalazły się warzywa. Aż nagle wpadłem na olbrzymi chleb, w którym podaje się żurek. I zaczęło się...

Składniki:

  • chleb
  • szpinak
  • roszponka
  • świeża kolendra
  • pomidor
  • papryka
  • bazylia
  • czosnek
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty


Z chlebem baby

Miałem takiego pecha, że chleb był średnio świeży - no cóż. Mimo wszystko kupiłem potrzebne rzeczy i wróciłem do domu. Z chleba wyciąłem środek, żeby zrobiło się miejsce na warzywa, Do środka włożyłem sporą ilość świeżego szpinaku. Później dodałem odrobinę roszponki, skroiłem paprykę i koktajlowe pomidory. Na wierzch położyłem ser żółty. Środek przyprawiłem czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Chleb z "wyposażeniem" wsadziłem dosłownie na kilka minut do piekarnika. Chciałem, żeby ser się rozpuścił i przy okazji chleb nabrał fajnej chrupkości. Po wyciągnięciu z piekarnika przyprawiłem świeżą kolendrą.


Zdecydowanie śniadanie wymaga odrobinę cierpliwości i przygotowania, ale w wolny ranek zawsze można uraczyć siebie i bliskich takim wymysłem.


Śniadanie idealne - nawet dla dwojga

Mój chleb był akurat dość spory. A skoro jest duży, to można zjeść go we dwoje, mając przy tym niezły ubaw. Ale chyba nie muszę Wam tłumaczyć dlaczego? Bawcie się składnikami, próbujcie i wymyślajcie. Może to nie jest wymyślne danie, ale z pewnością zasmakuje wielu z Was.



Student też potrafi gotować
Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz: