Uwielbiam naleśniki w każdej postaci. W związku z tym nie mogło zabraknąć ich na mojej stronie. Kolejna propozycja, która jest prosta, zdrowa i smaczna.
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- woda - 1,5 szklanki
- 2 jajka
- szpinak mrożony
- sól, pieprz
- bazylia
- rukola albo inna sałata, którą lubicie
- pomidor
- ogórek
- zioła prowansalskie, oregano
- szczypior
- ser pleśniowy
O jeden składnik więcej
Ubijcie jajka z odrobiną soli. Następnie dodajcie mąkę, mleko i wodę. Musicie wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych gródek. Dobra konsystencja to taka, która po podniesieniu łyżki, jednocześnie spływa i pokrywa powierzchnię łyżki. Do całej masy pokruszcie zamrożony szpinak. Wówczas naleśnik nabiera ciekawej konsystencji i smakuje odrobinę inaczej niż ten klasyczny.
Sałatkowy wkład
Tutaj zasadniczo możecie mieć ogromne pole do popisu. Ja akurat wybrałem sałatę, ser pleśniowy, pomidora, ogórka i szczypiorek. Wszystko przyprawiłem bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Do naleśników zrobiłem również sos, o którym pisałem TUTAJ - przy okazji robienia szparagów.
Całość smakowała dobrze. Lekkie, smaczne i przede wszystkim proste w przygotowaniu.
0 komentarze: