Zapiekana cukinia w zwariowanej wersji

Napisane przez | 11:50 2 komentarze

Zainspirowany działaniami jednej z wegańskich znajomych, postanowiłem pokombinować z cukinią i zrobić rodzicom niespodziankę. Sposobów na podanie cukinii jest mnóstwo, ja osobiście ją uwielbiam i jadam bardzo często. W związku z tym pokażę Wam przez następnych kilka wpisów, jak wykorzystać cukinie w daniach.

Składniki
  • 2 cukinie
  • papryka
  • cebula
  • ser pleśniowy
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • oregano, zioła prowansalskie
  • świeża bazylia
Nacinaj i wypełniaj

Na samym początku zabierz się za cukinie. Jedną ponacinaj na 4 części, a drugą na 3. Jeżeli masz ochotę więcej - nacinaj więcej. Ponacinane cukinie dobrze osól i odstaw na 10 minut. Następnie opłucz wodą i dokładnie przypraw. Kiedy każda z cukinii będzie już odpowiednio przyprawiona, zacznij wkładać między siebie nacięte plastry. Scalone cukinie potraktuj jako jedność i między nie włóż paprykę, ser pleśniowy i cebulę. Po bokach wsadź po jednej wykałaczce, żeby konstrukcja się nie rozwaliła. To danie jest nadzwyczaj wielkie, więc musisz zrobić ją na ogromnej blasze. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i zapiekaj ją około godziny. Cukinia musi być miękka i powinna rozpływać się w ustach.

Gotowe danie możecie podawać ze świeżą bazylią. Można zrobić również do tego sos czosnkowy. Przestrzegam, unikajcie ketchupu, bo psuje on całkowicie smak.
Student też potrafi gotować
Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. Przed wygląda fajnie, a jak prezentowała się po upieczeniu? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie. Ser się rozpłynął, a warzywa się lekko przypaliły. :)

      Usuń