Zainspirowany działaniami jednej z wegańskich znajomych, postanowiłem pokombinować z cukinią i zrobić rodzicom niespodziankę. Sposobów na podanie cukinii jest mnóstwo, ja osobiście ją uwielbiam i jadam bardzo często. W związku z tym pokażę Wam przez następnych kilka wpisów, jak wykorzystać cukinie w daniach.
Składniki
- 2 cukinie
- papryka
- cebula
- ser pleśniowy
- czosnek
- sól i pieprz
- oregano, zioła prowansalskie
- świeża bazylia
Nacinaj i wypełniaj
Na samym początku zabierz się za cukinie. Jedną ponacinaj na 4 części, a drugą na 3. Jeżeli masz ochotę więcej - nacinaj więcej. Ponacinane cukinie dobrze osól i odstaw na 10 minut. Następnie opłucz wodą i dokładnie przypraw. Kiedy każda z cukinii będzie już odpowiednio przyprawiona, zacznij wkładać między siebie nacięte plastry. Scalone cukinie potraktuj jako jedność i między nie włóż paprykę, ser pleśniowy i cebulę. Po bokach wsadź po jednej wykałaczce, żeby konstrukcja się nie rozwaliła. To danie jest nadzwyczaj wielkie, więc musisz zrobić ją na ogromnej blasze. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i zapiekaj ją około godziny. Cukinia musi być miękka i powinna rozpływać się w ustach.
Gotowe danie możecie podawać ze świeżą bazylią. Można zrobić również do tego sos czosnkowy. Przestrzegam, unikajcie ketchupu, bo psuje on całkowicie smak.
Student też potrafi gotować
Przed wygląda fajnie, a jak prezentowała się po upieczeniu? ;)
OdpowiedzUsuńFajnie. Ser się rozpłynął, a warzywa się lekko przypaliły. :)
Usuń