Zupa cebulowa

Napisane przez | 11:10 4 komentarze
Przyszły już chłodniejsze dni i każdy szuka sposobu na rozgrzanie. Podczas upałów robiłem chłodniki, dziś jednak postawiłem na zupę cebulową. Choć wywodzi się z kuchni francuskiej, każdy Polaczek Cebulaczek powinien jej skosztować.

Składniki
  • 4 cebule
  • szklanka bulionu
  • ser
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • grzanki

W jednym garnku
Do zrobienia zupy cebulowej również zbierałem się jakiś czas. To jest tak banalna zupa, że aż trudno uwierzyć. Ja akurat ugotowałem mały garnuszek tej zupy, więc zrobiłem ją z 4 średnich cebul. Cebule musicie obrać i pokroić w półksiężyce. Weźcie garnek i rozgrzejcie w nim olej. Następnie wrzućcie cebulę. Musicie tyle dusić tę cebulę, żeby zmiękła (uważajcie, żeby się nie przypaliła). Do duszącej się cebuli wrzućcie (według uznania) liść laurowy i doprawcie solą oraz pieprzem. Kiedy cebula będzie już miękka, dodajcie rozpuszczony bulion.
Zupę podawajcie z utartym serem, grzankami i świeżą natką pietruszki. Jak dla mnie zupa jest cudowna.
Jeżeli macie żaroodporne miseczki, możecie zupę z serem i wielka grzanką zapiec też w piekarniku. Ja takowych misek nie posiadam, więc musiałem zadowolić się wersją uproszczoną.
Student też potrafi gotować
Nowszy post Starszy post Strona główna

4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam zupy cebulowej, a kusi mnie od dawna... Chyba czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm...nie znałam takiej wersji zupy cebulowej. Zwykle występowała w formie kremu. Ciekawe, spraktykuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń