Co powiecie na tosta z duszoną cebulą, pomidorami, boczkiem i parmezanem? Danie, które króluje w studenckiej kuchni. Mowa oczywiście o tostach. Nic wyszukanego, ale zawsze można uczynić z tostów smaczne danie, które na długo zapisze się w pamięci.
Składniki
- pieczywo na tosty
- pół cebuli czerwonej
- 3 pomidory
- kawałek wędzonego boczku
- świeża bazylia i kolendra
- tarty parmezan
Raz, dwa i gotowe
Wszyscy cieszą się, kiedy na przygotowanie dania poświęca się mało czasu. W tej sytuacji najwięcej zaangazowania potrzebujecie na wykonanie wierzchu tosta.
Na samym początku musicie pokroić boczek w kosteczkę i usmażyć go na patelni. Ja osobiście boczek muszę mieć bardzo mocno usmażony, wiec smażę go bardzo długo. Kiedy boczek będzie już gotowy, obierzcie cebulę i wrzućcie na rozgrzaną patelnię z boczkiem. Cebula musi się zeszklić i zrobić miękka. Następnie przygotujcie pomidory. Ja tym razem ich nie zalewałem i nie obierałem ze skórki, ponieważ uważam, że ze skórką mają swój urok i akurat na tostach to zupełnie nie przeszkadza. Drobno pokrojone pomidory dorzućcie do cebuli i boczku. Całość przyprawiłem granulowanym czosnkiem, papryką wędzoną słodką, bazylią, pieprzem i solą.
0 komentarze: