Idealna opcja na ukrop. Ogórkowy chłodnik na ratunek
Napisane przez Unknown | 11:22
Zostaw komentarz
Każdy indywidualnie reaguje na upały. Nie ma co ukrywać, ale od upałów się z pewnością tego lata nie opędzimy. Zobaczcie, jak przygotować ogórkowy chłodnik, który będzie idealny na lato.
SKŁADNIKI (wychodzi około dwóch/trzech misek):
- 300 gram ogórków gruntowych,
- koper,
- szczypior,
- rzodkiewka,
- woda,
- jogurt naturalny (400 ml),
- pieprz, sól,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa cytrynowa
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku trzeba ogarnąć ogórki. Umyjcie je, obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
2. Czosnek Przepuście przez praskę.
3. Wylejcie jogurt do garnka.
4. Do jogurtu dodajcie: posiekany koper, czosnek, rzodkiewkę, szczypior, pieprz, sol i oliwę cytrynową (albo oliwę i odrobinę soku z cytryny).
5. Wszystko razem wymieszajcie.
6. Najprawdopodobniej zupa będzie za gęsta, więc rozcieńczcie ją wodą.
7. Nie dodajcie za dużo wody! Pamiętajcie, że ogórki puszczają sok... i zupa zrobi się zbyt rzadka... Schodźcie przed podaniem. Podawajcie na wierzchu z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Student też potrafi gotować.
0 komentarze: