Kruche ciasto
Tak jak pisałem wcześniej, znalazłem sposób na idealne ciasto do pizzy. Skoro już znalazłem wyjątkowe rozwiązanie, to moje studenckie zachcianki wpadły na pomysł sprawdzenia ciasta kruchego i padło na tartę. To było jeszcze prostsze ciasto niż te, które robimy do pierogów. Około 250 g. mąki pszennej, 125 g. masła, żółtko, szczypta soli i 50 ml. wody. Należy wysypać mąkę oraz dodać masło. Następne w kolejności jest żółtko, woda i sól. Energiczne wyrabianie ciasta wskazane - praca mięśni gwarantowana. Wyrobione ciasto należy włożyć na 30 minut do lodówki. Później uformowane i piec około 10 minut.Włoski wierzch
Klasyka, klasyka i jeszcze raz klasyka. Kto nie lubi kuchni włoskiej, ten jest po prostu dziwny. Na kruchym cieście znalazły się:
- mozzarella, dużo mozzarelli,
- pomidory,
- cebula, którą zeszkliłem na patelni,
- na sam koniec świeże liście bazylii.
Kto nie miał okazji zjeść tarty na słono, musi koniecznie w najbliższym czasie to zmienić.
Student też potrafi gotować





Świetny post :P Z niecierpliwoscia czekam na nastepny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/
Dzięki, miło mi. Już niebawem pojawi się kolejny wpis, jeszcze bardziej apetyczny.
UsuńPozdrawiam,
TR.