Po dziwnych składnikach na pizzy, postanowiłem sprawdzić inne ciasto niż to standardowe. Zrobiłem zatem tartę z klasycznymi składnikami dla pizzy włoskiej.
Kruche ciasto
Tak jak pisałem wcześniej, znalazłem sposób na idealne ciasto do pizzy. Skoro już znalazłem wyjątkowe rozwiązanie, to moje studenckie zachcianki wpadły na pomysł sprawdzenia ciasta kruchego i padło na tartę. To było jeszcze prostsze ciasto niż te, które robimy do pierogów. Około 250 g. mąki pszennej, 125 g. masła, żółtko, szczypta soli i 50 ml. wody. Należy wysypać mąkę oraz dodać masło. Następne w kolejności jest żółtko, woda i sól. Energiczne wyrabianie ciasta wskazane - praca mięśni gwarantowana. Wyrobione ciasto należy włożyć na 30 minut do lodówki. Później uformowane i piec około 10 minut.
Włoski wierzch
Klasyka, klasyka i jeszcze raz klasyka. Kto nie lubi kuchni włoskiej, ten jest po prostu dziwny. Na kruchym cieście znalazły się:
- mozzarella, dużo mozzarelli,
- pomidory,
- cebula, którą zeszkliłem na patelni,
- na sam koniec świeże liście bazylii.
Kto nie miał okazji zjeść tarty na słono, musi koniecznie w najbliższym czasie to zmienić.
Student też potrafi gotować
Świetny post :P Z niecierpliwoscia czekam na nastepny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/
Dzięki, miło mi. Już niebawem pojawi się kolejny wpis, jeszcze bardziej apetyczny.
UsuńPozdrawiam,
TR.