WegeBurger z kaszy jaglanej

Napisane przez | 06:00 12 komentarze


Wszędzie głośno o burgerach - to i u mnie coś się znajdzie. Lubię burgery, ale zawsze przerażał mnie ogromny kawał mięsa, który niekoniecznie w barach szybkiej obsługi smakował dobrze. Chciałem zrobić coś swojego i wegetariańskiego - toteż uczyniłem. I przedstawię Wam szybką, prostą oraz smaczną wersję wegeburgera.

Wegeburgerowe składniki
  • kasza jaglana
  • jajko i otręby
  • papryka
  • szczypior
Sos winegret 
Jeden z najbardziej popularnych sosów sałatkowych. I co najlepsze, banalny w przygotowaniu.
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy 
Wszystkie produkty umieść w misce i dokładnie wymieszaj -  raz, dwa i sos gotowy.

Ugotuj, wymieszaj i jedz

Na samym początku ugotuj kaszę jaglaną (tyle, ile potrzebujesz). Zalinkowałem Wam bloga, gdzie fenomenalnie opisane są chwyty na ugotowanie kaszy. Można robić to na wiele sposobów. Ja gotuję ją standardowo w wodzie, bez zbędnych celebracji. Gdy kasza będzie gotowa, wbij do niej jajko, wrzuć pokrojoną paprykę, szczypior - mieszaj. Kotlety można robić różnej wielkości - według uznania. Ja nie robię zbyt dużych, żeby się nie rozpadały. Uformowane kotlety usmaż z każdej strony i jedz ze smakiem.

Kotlety podałem m.in. w bułce hamburgerowej. Do bułki dodałem kiełki rzodkiewek, rukolę, ketchup, ser żółty i sos winegret (przygotowany wcześniej). Czasami kotlet podaję na talerzu  z podobnymi składniami i dużą ilością sosu, ale bez bułki.

Student też potrafi gotować

Nowszy post Starszy post Strona główna

12 komentarzy:

  1. chyba mam pomysł na obiad w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak widać można połączyć coś z pozoru niezdrowego ze zdrowych składników, do których należy z pewnością kasza jaglana. Wygląda naprawdę dobrze i nie omieszkam spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zdecydowanie. Dla chcącego nic trudnego. Polecam!

      Usuń
  3. Podoba mi się menu na Twoim blogu - kuchnia z przewagą wege, i zaledwie delikatnym akcentem mięsnym. Ideał. Tak powinni jeść wszyscy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega pyszne! Troszeczkę zmodyfikowałam przepi, ale tylko troszeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń