Gazpacho na ratunek podczas wszechobecnych upałów

Napisane przez | 11:34 Zostaw komentarz


Żadna to nowina, że człowiek podczas upałów nie ma apetytu. Poszukując ciekawych alternatyw, trafiłem na często lansowane GAZPACHO. Wracając z pracy, bez chwili zastanowienia zabrałem się za ten hiszpański przysmak. Na samym wstępie powiem, że chłodnik litewski smakował mi o niebo lepiej, aczkolwiek hiszpańska mamałyga też jest niczego sobie.

Składniki
  • kilogram pomidorów
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/2 papryki
  • papryczka chili
  • 3 plastry cebuli
  • łyżka soku z limonki/cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypior
  • chleb


Hiszpański przysmak

Na samym początku musisz sparzyć i obrać pomidory. Wszystkie pomidory pokrój na małe kawałki i pozbądź się nasion, które należy przesitkować. Cały miąższ dodaj do soku, który zostanie po przesitkowaniu nasion.

Do soku i miąższu dodaj obrane i pokrojone ogórki, paprykę oraz cebulę. Możesz dodać chili ( w zależności jakąś ostrość preferujesz). Następnie wlej sok z limonki, ocet oraz oliwę.

Na sam koniec daj wszystko do miski i zmiksuj. Najlepiej dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz ponownie dodać chili. 

Zupa powinna schłodzić się w przeciągu 1,5 h.

Ja tę zupę podałem z grzankami i pokrojonym szczypiorem.

Student też potrafi gotować
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: