Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Napisane przez | 17:52 Zostaw komentarz
Lubię kruche ciasto, kocham szpinak i ser pleśniowy. W połączeniu te trzy składniki sprawiają, że dzień staje się po prostu lepszy. Tym razem nie owsianka, ani smoothie. Tym razem tarta w najlepszym wydaniu - według mnie.

SKŁADNIKI
  • szpinak
  • ser pleśniowy
  • sól, czosnek granulowany i pieprz

CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g. masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • i 50 ml. wody

Tarta zawsze na propsiku
Przygotujcie sobie dużo szpinaku, żeby mógł pokryć całą powierzchnię tarty. Umyty szpinak dajcie na patelnie i duście z solą oraz czosnkiem. Kiedy zrobi się miękki - odstawcie. Dodatkowo pokrójcie również ser pleśniowy na wąskie paski.

Ciasto na tartę jest banalnie proste - serio. Potrzebujecie około 250 g. mąki pszennej, 125 g. masła, żółtko, szczypta soli i 50 ml. wody. Należy wysypać mąkę oraz dodać masło do miski. Następne w kolejności jest żółtko, woda i sól. Energiczne wyrabianie ciasta wskazane - praca mięśni gwarantowana. Wyrobione ciasto należy włożyć na 30 minut do lodówki. 
Gotowe ciasto rozwałkujcie i uformujcie na blasze. Dodajcie przygotowany szpinak i ser pleśniowy. Całość pieczcie około 10-15 minut w 180 stopniach.
Danie możecie podawać z dipem jogurtowym, bądź po prostu świeżymi owocami.


Student też potrafi gotować.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: