SKŁADNIKI:
- mała dynia,
- garść suszonych pomidorów,
- dwa ząbki czosnku,
- słodka papryka wędzona, chili, sól oraz pieprz,
- ocet balsamiczny,
- oliwa z oliwek,
- natka pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Na samym początku przygotuj dynię. Pokrój ją na łódeczki, wydłub pestki, następnie posól oraz popierz i skrop oliwą z oliwek.
2. Ustaw piekarnik na 200 stopni i piecz około 50 minut. Do momentu aż dynia będzie miękka i lekko przypieczona.
3. Upieczoną dynię obierz ze skóry. Powinna bardzo łatwo odchodzić od miąższu po upieczeniu.
4. Pokrój ją w kosteczki i wrzuć na patelnię. Smaż około 4 minut.
5. Pod koniec smażenia dodaj suszone pomidory, odrobinę soli, pieprzu, chili, przyprawę ze słodkiej papryki wędzonej, odrobinę octu balsamicznego, dwa ząbki czosnku i kilka listków natki.
6. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli dynia jest wystarczająco miękką, zawartość patelni przełóż do miski.
7. Zblenduj na gładką masę i przełóż do słoika.
8. Podawaj ze sporą ilością natki pietruszki na świeżym pieczywie.
Nie znoszę jesieni, ale takie rzeczy umilają mi tę okropną porę roku.
Smacznego!
0 komentarze: