Szparagi zapiekane w serze żółtym i szynce

Napisane przez | 06:36 Zostaw komentarz


W końcu przyszedł czas na szparagi. Ujrzawszy je na sklepowej półce, bez zastanowienia włożyłem do koszyka i z uśmiechem na twarzy wróciłem do domu. Zrobiłem je tak, jak najbardziej lubię, czyli w piekarniku.



Co nam potrzeba?

  • szparagi
  • szynka parmeńska
  • bazylia i zioła prowansalskie
  • kolendra
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • pomidory
  • ser żółty
  • oliwa z oliwek





Co zrobić, żeby pokochać szparagi?

Tak właściwie, to niewiele. Na samym początku proponuję umyć szparagi i odłamać twarde końcówki. Następnie należy odpowiednio ugotować. Żeby dowiedzieć się, jak zrobić to idealnie, kliknijcie - TUTAJ

Kiedy ugotujecie szparagi - w zależności ile macie - albo połączcie je w pary, albo podzielcie na trzy. Każde z nich owińcie szynką i włóżcie do naczynia żaroodpornego, które uprzednio posmarujcie oliwą z oliwek. Na wyłożone szparagi wysypcie starty lub pokrojony ser żółty. Ja użyłem Edamski, ponieważ najbardziej mi odpowiada w smaku. Na samym końcu przyprawcie solą, pieprzem i bazylią. Do piekarnika włóżcie na chwilę - 10-15 minut, żeby stopić ser i przypiec odrobinę szynkę.




Z czym podaję i dlaczego zielone?

Zawsze kupuję zielone szparagi, ponieważ są łatwiejsze w przygotowaniu i lepiej smakują. Do szparagów robię sos jogurtowo-czosnkowy. Do zrobienia tego sosu potrzebujecie:
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • majonez
Na jeden mały kubeczek jogurtu dodaję 2 solidne łyżki majonezu, doprawiam czosnkiem, bazylią i ziołami prowansalskimi. Mając wszystkie składniki - mieszam, żeby nie było grudek. Często ten sos robię też do pizzy. Oprócz tego do sosu wrzuciłem świeżą kolendrę. A obok każdej porcji podałem także pokrojone pomidory koktajlowe.

Student też potrafi gotować
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: