Burger z buraków, kaszy jaglanej i prażonego słonecznika

Napisane przez | 19:36 1 komentarz
Zainspirowany jedzeniem w knajpie, musiałem ulepszyć smak zamówionego burgera, którego tam jadłem. Był dla mnie za suchy i zbyt mdły w smaku. Zobaczcie, jak przygotować idealnego burgera z buraka.

Składniki
Burger:
  • 4 małe buraczki
  • cebula
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • spora garść słonecznika uprażonego
  • czerwona cebula
  • 2 albo 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki mąki
Wkład:
  • rukola
  • pomidor koktajlowy
  • papryka
  • czerwona cebula
  • świeża bazylia
Sos:
  • musztarda
  • oliwa
  • sok z cytryny
Buraczkowa miłość

Weźcie dużą miskę, bo w niej będziecie umieszczać wszystkie składniki. Obierzcie buraki i zetrzyjcie je na tarce, następnie drobno pokrójcie cebulę i wrzućcie do miski. W międzyczasie możecie ugotować kaszę jaglaną, która też należy do składników burgera. Dodajcie również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Oprócz tego dorzućcie sól, pieprz, oregano i uprażony wcześniej słonecznik. Jeżeli kotlety będą się rozpadać, dodajcie mąkę, bądź też jajko.

Uformowane kotlety powinny piec się 40 minut w 200 stopniach.
Pozostaje do zrobienia również sos. Sytuacja jest prosta. Do małej miseczki dodajcie łyżkę soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczyptę soli, pieprz i łyżeczkę musztardy. Wszystko wymieszajcie i sos gotowy.

Spód bułki posmarujcie sosem, następnie połóżcie burgera, dodajcie sporą ilość rukoli, pokrojoną papryką i cebulę czerwoną, a także kilka listków świeżej bazylii. Na samej górze również polejcie sosem. Połóżcie górną część bułki i przebijcie długim patyczkiem razem z koktajlowym pomidorem.

Od dzisiaj to mój ulubiony burger. 
Polecam!

Student też potrafi gotować
Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. Wygląda i pewnie również smakuje - wspaniale!
    Ile kotletów wyjdzie z tej porcji składników?

    OdpowiedzUsuń