Calzone. Mini pierożki z ciasta na pizzę [EKSPERYMENT]

Napisane przez | 15:30 16 komentarze
Dzisiaj połączyłem dwie kuchnie świata. Moją najukochańszą włoską i tradycyjną polską. Co zatem powiecie na pierogi i pizzę? Brzmi dziwnie - i dobrze! W efekcie końcowym danie wyszyło coś na wzór mini pizzy calzone.

Składniki

Ciasto:

  • mąka (pszenna i chlebowa),
  • drożdże,
  • olej,
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie i czosnek,
  • papryka wędzona słodka.
Farsz:

  • mozzarella,
  • pomidory.
Sos:

  • koncentrat,
  • ketchup,
  • suszona bazylia.
Mój sposób na ciasto
Jestem leniuszkiem i pozwolę sobie zacytować siebie i swój sposób na ciasto, o którym pisałem Wam jakiś czas temu:
(...) zawsze robię dwie duże pizze. Potrzebne Wam będzie 4 szklanki mąki pszennej, oprócz tego ja dodaje trochę chlebowej. Wówczas ciasto nabiera fajnej objętości i nie jest twarde. Należy dodać 2/3 drożdży, szklankę letniej wody oraz dwie łyżki  oleju. Ja osobiście jeszcze do masy dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, zioła prowansalskie oraz czosnek. Wyrabiam ciasto, formuję dwie duże pizze (...) Według mnie ciasto z odrobiną ilości mąki chlebowej i przyprawami jest obłędne. Praktykuję to już od dłuższego czasu i nie zamierzam z tego patentu zrezygnować. 
Włoskie pierogi
Po przygotowaniu ciasta czas na zrobienie sosu i farszu. Sos nie jest skomplikowany, bo musicie wymieszać koncentrat, ketchup i bazylię. Później pokrójcie pomidory i zetrzyjcie mozzarellę.
Gotowe ciasto musicie rozwałkować i odcisnąć kółka, które później wypełnicie sosem, pomidorem i mozzarellą. 
Odciśnięte i wypełnione koła składacie na pół i sklejacie, jak tradycyjnego pieroga. Wszystkie ulepione pierogi możecie obsypać też słodką papryką wędzoną. (Uwielbiam smak papryki wędzonej - OBŁĘD).
Pierogi pieczcie około 20 minut w 180 stopniach. 
Do pierogów zróbcie koniecznie ulubiony dip i podawajcie ze świeżymi liśćmi bazylii.
Smacznego!
Nowszy post Starszy post Strona główna

16 komentarzy:

  1. Hej :)
    Robiłam kiedyś, tyle, że mój farsz był mięsny z sosem pomidorowym (coś jak sos do spaghetti). Pychotka!

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nabrałam ochoty na te obłędne pierogi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam z miesem i piec na głebokim oleju. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadam często mięso. I staram się unikać potraw smażonych na głębokim oleju...

      Usuń
  4. Na taki pomysł na ciasto bym sama nie wpadła. Po za tym ciekawy farsz, człowiek tylko klasycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię pierogi, moje ulubione to z farszem z mięsa mielonego i bobu, ale jestem kulinarnym leniuchem i tak rzadko je robię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też robię takie wariacje z ciastem do pizzy. Najlepsze są bułeczki np. z sezamem ;-)
    Anna
    www.aniagotuje.pl
    www.wjakwlosy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham calzone, jednak sama jeszcze nigdy nie robiłam - mam pod domem świetną pizzerię, więc akurat calzone zawsze zamawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja znowu muszę się wybrać do pizzerii na calzone.

      Usuń
  8. Wygląda mega apetycznie, a że uwielbiam włoską kuchnię to chyba wypóbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń