Dzisiaj połączyłem dwie kuchnie świata. Moją najukochańszą włoską i tradycyjną polską. Co zatem powiecie na pierogi i pizzę? Brzmi dziwnie - i dobrze! W efekcie końcowym danie wyszyło coś na wzór mini pizzy calzone.
Składniki
Ciasto:
- mąka (pszenna i chlebowa),
- drożdże,
- olej,
- sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie i czosnek,
- papryka wędzona słodka.
Farsz:
- mozzarella,
- pomidory.
Sos:
- koncentrat,
- ketchup,
- suszona bazylia.
Mój sposób na ciasto
Jestem leniuszkiem i pozwolę sobie zacytować siebie i swój sposób na ciasto, o którym pisałem Wam jakiś czas temu:
(...) zawsze robię dwie duże pizze. Potrzebne Wam będzie 4 szklanki mąki pszennej, oprócz tego ja dodaje trochę chlebowej. Wówczas ciasto nabiera fajnej objętości i nie jest twarde. Należy dodać 2/3 drożdży, szklankę letniej wody oraz dwie łyżki oleju. Ja osobiście jeszcze do masy dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, zioła prowansalskie oraz czosnek. Wyrabiam ciasto, formuję dwie duże pizze (...) Według mnie ciasto z odrobiną ilości mąki chlebowej i przyprawami jest obłędne. Praktykuję to już od dłuższego czasu i nie zamierzam z tego patentu zrezygnować.
Włoskie pierogi
Po przygotowaniu ciasta czas na zrobienie sosu i farszu. Sos nie jest skomplikowany, bo musicie wymieszać koncentrat, ketchup i bazylię. Później pokrójcie pomidory i zetrzyjcie mozzarellę.
Po przygotowaniu ciasta czas na zrobienie sosu i farszu. Sos nie jest skomplikowany, bo musicie wymieszać koncentrat, ketchup i bazylię. Później pokrójcie pomidory i zetrzyjcie mozzarellę.
Gotowe ciasto musicie rozwałkować i odcisnąć kółka, które później wypełnicie sosem, pomidorem i mozzarellą.
Odciśnięte i wypełnione koła składacie na pół i sklejacie, jak tradycyjnego pieroga. Wszystkie ulepione pierogi możecie obsypać też słodką papryką wędzoną. (Uwielbiam smak papryki wędzonej - OBŁĘD).
Pierogi pieczcie około 20 minut w 180 stopniach.
Do pierogów zróbcie koniecznie ulubiony dip i podawajcie ze świeżymi liśćmi bazylii.
Pierogi pieczcie około 20 minut w 180 stopniach.
Do pierogów zróbcie koniecznie ulubiony dip i podawajcie ze świeżymi liśćmi bazylii.
Hej :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś, tyle, że mój farsz był mięsny z sosem pomidorowym (coś jak sos do spaghetti). Pychotka!
pozdrawiam serdecznie!
O, pozdrawiam! ;)
UsuńChyba nabrałam ochoty na te obłędne pierogi :D
OdpowiedzUsuńA, super, jaram się!
UsuńPolecam z miesem i piec na głebokim oleju. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńNie jadam często mięso. I staram się unikać potraw smażonych na głębokim oleju...
UsuńNa taki pomysł na ciasto bym sama nie wpadła. Po za tym ciekawy farsz, człowiek tylko klasycznie.
OdpowiedzUsuńWypróbuj. :)
UsuńJak ja lubię pierogi, moje ulubione to z farszem z mięsa mielonego i bobu, ale jestem kulinarnym leniuchem i tak rzadko je robię:)
OdpowiedzUsuńMożesz kiedyś pokonasz to lenistwo :)
UsuńTeż robię takie wariacje z ciastem do pizzy. Najlepsze są bułeczki np. z sezamem ;-)
OdpowiedzUsuńAnna
www.aniagotuje.pl
www.wjakwlosy.pl
Super!
UsuńKocham calzone, jednak sama jeszcze nigdy nie robiłam - mam pod domem świetną pizzerię, więc akurat calzone zawsze zamawiam ;)
OdpowiedzUsuńA ja znowu muszę się wybrać do pizzerii na calzone.
UsuńWygląda mega apetycznie, a że uwielbiam włoską kuchnię to chyba wypóbuję ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuń