Weekendowe czyszczenie lodówki. Tosty z serem, pomidorami i bazylią oraz lekka sałatka

Napisane przez | 16:24 Zostaw komentarz


Zanim wyrzucisz kilkudniowe pieczywo i miękkie pomidory, zastanów się dwa razy nad tym, czy nie można jeszcze tego jakoś wykorzystać... W tym przypadku najprostszym wyjściem są po prostu tosty.

Czasami nie mam ochoty wychodzić z domu, tym bardziej konfrontować się z ludźmi w sklepach. Przepychanki między działami i ogromne kolejki... Po prostu mówię stanowcze nie. Zatem zostaje mi zrobić do jedzenia coś z tego, co pozostało w lodówce. Tak też uczyniłem.

SKŁADNIKI TOST
- pomidory,
- ser (mozzarella, gouda),
- bazylia,
- chili,
- masło,
- oliwa z oliwek,
- bułka.

SKŁADNIKI SAŁATKA
- pomidory,
- sałata,
- oliwki,
- papryka,
- resztki sosu winegret,
- resztki parmezanu,
- ogórek,
- oliwki.


PRZYGOTOWANIE
1. Umówmy się, że to nic skomplikowanego. Kroicie wszystkie warzywa.
2. Pieczywo posmarujcie masłem, później połóżcie ser, pomidory i bazylię.
3. Skropcie oliwą z oliwek.
4. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku od 10 do 15 min. Jak wyciągniecie z piekarnika, przyprawcie chili.
5. Resztę pokrojonych warzyw wrzućcie do miski, dodajcie sos winegret i parmezan.
6. Wymieszajcie i jedzcie z chrupiącymi tostami.

Smacznego!
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: