Nie jestem wariatem i zrobiłem kotlet z buraka. Lubię kuchnię wegetariańską i szukam fajnych zamienników. Gwarantuję niesamowite doznania smakowe. Jeśli ktoś lubi buraki (nie musi być burakiem) koniecznie musi wypróbować ten przepis. Ja jestem absolutnym fanem tej wersji.
Składniki
Kotelt:
- 4 małe buraczki
- cebula
- pół szklanki kaszy jaglanej
- spora garść słonecznika uprażonego
- czerwona cebula
- 2 albo 3 ząbki czosnku
- pół szklanki mąki
- sól, pieprz, oregano
Pozostałe składniki:
- rukola
- bazylia
- kolendra/natka pietruszki
- pomidor
- czerwona cebula
Buraczkowy kotlet
Z tego samego przepisu robiłem burgery. Tym razem chciałem pokazać Wam inny sposób podania tego cuda.
Weźcie dużą miskę, bo w niej będziecie umieszczać wszystkie składniki. Obierzcie buraki i zetrzyjcie je na tarce, następnie drobno pokrójcie cebulę i wrzućcie do miski. W międzyczasie możecie ugotować kaszę jaglaną, która też należy do składników burgera. Dodajcie również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Oprócz tego dorzućcie sól, pieprz, oregano i uprażony wcześniej słonecznik. Jeżeli kotlety będą się rozpadać, dodajcie mąkę, bądź też jajko.
Uformowane kotlety powinny piec się 40 minut w 200 stopniach. Na ostatnie 10 minut dodajcie pokrojoną czerwona cebulę i przyprawione czosnkiem pomidory, żeby wydobyć z nich sok i żeby nieco popękały.
Smacznego!
Rzadko próbuję takie eksperymenty, ale w sumie czemu nie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka,
Smiley
https://www.facebook.com/SmileyProjectPL/
Serio, polecam!
UsuńTo coś dla mnie. Świetny pomysł! Swoją drogą zauważyłam, że w wiekszości przepisów wegetariański/wegańskich króluje kasza jaglana.
OdpowiedzUsuńTak króluje, bo jest najlepsza! ;)
UsuńWygląda ciekawie. Eksperymenty lubię więc chyba już wiem co znajdzie się na liście przedświątecznych posiłków.
OdpowiedzUsuńZ wegetariańskich kotlecików samemu polecam te zrobione z ugotowanego i pokrojonego w plastry selera. Wystarczy opanierować i upiec. Smakuje jak kurczak! No prawie… ;)
Dawid
Muszę spróbować - dzięki!
Usuń