Kotlet z buraka z pieczonym pomidorem i cebulą

Napisane przez | 06:00 6 komentarze

Nie jestem wariatem i zrobiłem kotlet z buraka. Lubię kuchnię wegetariańską i szukam fajnych zamienników. Gwarantuję niesamowite doznania smakowe. Jeśli ktoś lubi buraki (nie musi być burakiem) koniecznie musi wypróbować ten przepis. Ja jestem absolutnym fanem tej wersji.

Składniki
Kotelt:
  • 4 małe buraczki
  • cebula
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • spora garść słonecznika uprażonego
  • czerwona cebula
  • 2 albo 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki mąki
  • sól, pieprz, oregano 
Pozostałe składniki:
  • rukola
  • bazylia
  • kolendra/natka pietruszki
  • pomidor
  • czerwona cebula

Buraczkowy kotlet
Z tego samego przepisu robiłem burgery. Tym razem chciałem pokazać Wam inny sposób podania tego cuda. 
Weźcie dużą miskę, bo w niej będziecie umieszczać wszystkie składniki. Obierzcie buraki i zetrzyjcie je na tarce, następnie drobno pokrójcie cebulę i wrzućcie do miski. W międzyczasie możecie ugotować kaszę jaglaną, która też należy do składników burgera. Dodajcie również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Oprócz tego dorzućcie sól, pieprz, oregano i uprażony wcześniej słonecznik. Jeżeli kotlety będą się rozpadać, dodajcie mąkę, bądź też jajko.

Uformowane kotlety powinny piec się 40 minut w 200 stopniach. Na ostatnie 10 minut dodajcie pokrojoną czerwona cebulę i przyprawione czosnkiem pomidory, żeby wydobyć z nich sok i żeby nieco popękały.
Smacznego!
Nowszy post Starszy post Strona główna

6 komentarzy:

  1. Rzadko próbuję takie eksperymenty, ale w sumie czemu nie ;)

    Pozdrowionka,
    Smiley
    https://www.facebook.com/SmileyProjectPL/

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie. Świetny pomysł! Swoją drogą zauważyłam, że w wiekszości przepisów wegetariański/wegańskich króluje kasza jaglana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ciekawie. Eksperymenty lubię więc chyba już wiem co znajdzie się na liście przedświątecznych posiłków.
    Z wegetariańskich kotlecików samemu polecam te zrobione z ugotowanego i pokrojonego w plastry selera. Wystarczy opanierować i upiec. Smakuje jak kurczak! No prawie… ;)
    Dawid

    OdpowiedzUsuń