Danie dobre na każdą porę. Lekkie, ale sycące. Ziarna Inków ze szaragami, pomidorami i kiełkami

Napisane przez | 22:05 Zostaw komentarz
 

Czasami mam po prostu ochotę na coś bardzo lekkiego, ale równocześnie sycącego. Trochę pokombinowałem, żeby nie mówić, że przekombinowałem. Danie dobre i na obiad, i na kolacje, i do pracy.

SKŁADNIKI:
- ziarna Inków - ryż długoziarnisty, biała quinoa, amarantus, bulgur z łubinu - (szklanka),
- szparagi - pęczek,
- pomidorki małe - czerwone i żółte,
- kiełki soczewicy, cieciorki i fasoli,
- dwa ząbki czosnku,
- pieprz i sól,
- oregano,
- sos sojowy,
- świeża bazylia.
- oliwa z oliwek/olej kokosowy. 


PRZYGOTOWANIE:
1. Obierzcie i ugotujcie szparagi.
2. W drugim garnku zagotujcie wodę i tam też gotujcie przez 10 minut ziarna Inków.
3. Na rozgrzanej patelni uprażcie wszystkie kiełki z solą i pieprzem.
4. Do uprażonych kiełków wrzućcie pokrojone szaragi oraz pomidory.
5. Następne w kolejności są ugotowane ziarna.
6. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
7. Na samym końcu przyprawcie czosnkiem, oregano i odrobiną sosu sojowego.
8. Podawajcie ze świeżą bazylią lub szczypiorkiem.
9. Danie jest dobre zarówno ciepłe, jak i zimne.
Student też potrafi gotować.
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: